top of page
Foto van schrijverAnne-roos Mommer

Smeren of niet smeren?

Wist je dat verbranding niets heeft te maken met de warmte van de zon, maar met de sterkte van de UV stralen? In Europa verschilt dit tussen de 1 en de 10. In Nederland ligt het bijna nooit boven de 7. Maar in b.v. Australië is de zonkracht regelmatig rond de 14 a 15.

Ook op een bewolkte dag of in de schaduw moet je smeren. De bewolking/schaduw houd wel wat straling tegen, maar niet alles. Het kan dus als de zonkracht hoog is zijn dat je huid verbrand in de schaduw. Voor de zekerheid toch maar even smeren.


En ja zeker, ook met een donkere huidskleur kan je verbranden. Dankzij de melanine in de huid zal het afhankelijk van de huidskleur/huidtype langzamer gaan dan met een lichte huid. Maar ook als je een donkere huidskleur hebt moet je oppassen in de zon en dus deze beschermen met een UV-factor.


Een baby kan je het beste het 1e jaar niet in directe zonlicht laten. Maar zoals al eerder gezegd kan je ook in de schaduw verbranden. Dus gebruik een milde zonbescherming met een hoge factor tegen UV-A en UV-B straling.


Dan zul je zeggen : Maar met een hoge factor wordt je toch niet bruin ? Onzin! de factor heeft invloed op de tijd die je in de zon kan zonder te verbranden en zorgt ervoor dat er minder schadelijke straling doordringt tot de huid. Je huid wordt dus wel bruin maar verbrand niet , blijft daardoor langer en mooier bruin.


De hoogte van de SPF die je nodig hebt is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand? Smeer dan minstens factor 30 elke 2 uur of na het zwemmen.


Let op! Kinderen het liefst met factor 50. Elke verbranding is een beschadiging die niet meer terug te draaien is, hoe meer beschadiging hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.


De conclusie is dus smeren, smeren, en nog eens smeren.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page